Fenne Hurkens naar NK meerkamp

Fenne Hurkens van de U14 junioren van GAC Gemert vertrok op 7 september richting Zoetermeer om daar deel te nemen aan het NK meerkamp. Voor deze categorie bestaat deze tweedaagse wedstrijd uit 6 onderdelen: hordelopen, hoogspringen en speerwerpen op zaterdag en verspringen, kogelstoten en de 600 meter op zondag.

Zo’n Nederlands kampioenschap is natuurlijk niet niks en het als dan het eerste onderdeel de 60 meter horden is, dan kun je je voorstellen dat Fenne behoorlijk gespannen was voor de start. Ze kwam snel uit de startblokken en sprintte als eerste over de 6 hordes, waarbij ze als eerste eindigde in haar serie in een ongelooflijke tijd van 11,05 seconden. Ze kon het zelf nauwelijks geloven dat ze deze tijd had neergezet.

Bij het hoogspringen deed ze een poging haar record te verbreken door over de 1,30 meter te springen, maar terwijl ze al op de mat lag, kwam de lat alsnog omlaag. Haar kuiten hadden hem net geschampt. Maar ze heeft door deze poging zoveel vertrouwen in het hoogspringen gekregen, dat ze met een tevreden gevoel dit onderdeel kon afsluiten.

Fenne kan goed speerwerpen, maar de laatste paar wedstrijden had ze last van haar arm en wilde de speer niet meer zover door de lucht vliegen. Het was dan ook heel mooi dat ze deze wedstrijd eindelijk weer over de 24 meter wierp, wat net als bij het hoogspringen, weer vertrouwen geeft voor de toekomst.

Zoetermeer ligt niet naast de deur en na een nachtje in een hotel met haar ouders kwam Fenne op zondag weer fris en fruitig naar de baan van atletiekvereniging Ilion om het tweede deel van de meerkamp af te werken. Verspringen staat op zondag altijd als eerste op het programma. Ze was erop gebrand om weer rond de 4,30 meter te springen, net als vorige wedstrijd. Dat lukte helaas niet, maar met 4,18 meter, haar tweede verste afstand ooit, kan ze toch heel tevreden zijn. Ze lag nu op koers om haar puntentotaal van 2555 punten op de meerkamp te doorbreken en daarvoor wilde ze in ieder geval een persoonlijk record halen bij het kogelstoten. Ze wilde heel graag over de 10 meter stoten. Na een goede warming-up en een paar goede stoten bij het inwerpen, was het tijd voor de wedstrijd. Bij de eerste poging was het meteen raak! 10,46 meter was de afstand. Fenne was dolblij, want het doel was behaald. Maar in de tweede poging zette ze alles op alles en stootte ze de kogel zelfs naar 11,05 meter. Dat was zelfs de 3e afstand in een veld van 31 meisjes. Heel knap.

Het slotonderdeel van de meerkamp is de 600 meter. Fennes benen waren moe na twee dagen sporten en alles geven op ieder onderdeel. Bij de start werd ze enigszins gehinderd door 2 andere meisjes, waarbij ze een flinke omweg moest maken om deze twee meiden weer in te halen. Ze kwam over de finish in een tijd van 1,59,80, dus net onder de 2 minuten.

Uiteindelijk werd Fenne 14e in het totaalklassement, in een puntentotaal van 2756 punten, 200 punten meer dan haar beste meerkamp tot nu toe.

Komende zaterdag staat het Brabants kampioenschap op het programma waar 5 deelnemers van de U14 junioren van GAC aan deelnemen. We zijn benieuwd wat Fenne daar bij het kogelstoten kan laten zien.